SweetMuslimah.com

Mereka Yang Sudi Membaca

Home » , , , , , , » Kanak-kanak dilanggar dua kali, orang sekeliling hanya lihat sahaja...

Kanak-kanak dilanggar dua kali, orang sekeliling hanya lihat sahaja...

KEMALANGAN langgar lari sentiasa mengerikan, tetapi apabila lebih daripada sedozen
orang berjalan dan tidak menghiraukan seorang kanak-kanak berusia dua tahun yang terbaring berlumuran darah di tepi jalan tentunya sudah cukup untuk membuatkan seluruh negara mempersoalkan apa yang telah terjadi dengan masyarakatnya.


JANGAN KLIK SINI

Kanak-kanak Dilanggar 2 Kali, Tidak Siapa Peduli
Dalam satu rakaman video kamera litar tertutup, kanak-kanak tersebut yang dinamakan Yueyue telah dilanggar oleh sebuah van putih di Foshan, China, berhampiran satu pasar sibuk pada 13 Oktober lalu.
Van itu berhenti sejenak selepas kemalangan itu, tetapi kemudian melucur terus meninggalkan kanak-kanak itu berdarah di tepi jalan.
Ketika ia meluncur, tayar belakangnya pula naik ke atas badan budak itu.
Tidak ada seorang pun yang berhenti membantu termasuk seorang lelaki yang berjalan betul-betul bersebelahan kanak-kanak malang itu. Dia memandang kanak-kanak itu melalui hujung matanya sahaja.
JANGAN KLIK SINI
Kemudian sebuah lagi van melalui jalan tersebut dan menggilis kanak-kanak itu. Kali ini van kedua tidak berhenti langsung seolah-olah ia hanya melanggar satu bongol.
Selepas itu, sekurang-kurangnya 13 orang lagi berjalan lalu tanpa menghiraukan kanak-kanak itu. Ada juga yang berhenti untuk melihat Yueyue, tetapi tidak melakukan apa-apa.
Akhirnya, seorang wanita yang sedang mengutip sampah, ternampak Yueyue dan menariknya ke tepi jalan sejurus sebelum satu lagi van memandu lalu. Hanya selepas itu ibu Yueyue muncul dalam video itu.
Menurut akhbar BBC, kanak-kanak itu merayau semasa ibunya sedang mengambil pakaian di dobi. Manakala Reuters berkata polis telah menahan kedua-dua pemandu van itu.
Akhbar China Daily pula mengatakan yang kanak-kanak malang itu diisytiharkan ‘mati otak’ oleh doktor dan boleh mati pada bila-bila masa.
JANGAN KLIK SINI
***Nota: 
Ramai orang di China teragak-agak untuk membantu orang yang kelihatan seperti berada dalam kecemasan kerana bimbang mereka akan dipersalahkan.
Tindakan undang-undang berprofil tinggi di negara itu berakhir dengan orang yang baik hati diarah membayar denda yang tinggi kepada individu yang mereka cuba untuk membantu.Mungkin itu menjadi penyebab kepada mengapa tiada siapa yang mahu tampil membantu atau mungkin nilai kemanusiaan itu sendiri sudah pupus
UPDATE: kanak-kanak ini telah disahkan meninggal dunia...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Baca...Terhangat Di Blog Chegu Zubir