SweetMuslimah.com

Mereka Yang Sudi Membaca

Cerita Artis

Home » , , , » Awas, Telur Tiruan Kini Menyerang Berada di Kedah

Awas, Telur Tiruan Kini Menyerang Berada di Kedah

OMG!!! This time's our turn tricked!! 

sumber > FB : Yaya Sagi



Telur ayam palsu di dpn mata!! hu3 alamak 'makk aai…dh bnyk mane kita telan ny makk… Dr segi bentuk telur nmpak pelik siked…bila dipecahkn telur kuning trus trcampur dgn telur putih… 

Lgsung tk bau apa…hanyir pun tdak! My mom trkejutt dgn kepelikan tuu…then, kitorang prhatikn selaput dkat kulit telur tu memang keras mcm plstik @kertas pun ada… Lpas tu i
prgi rebus telur n u see by ur own eyes…???

 Telur tu tkda ruang udara slpas dikupas kulitnya… Rasa kenyal pada telur putihnya… Haisst mcm2 dunia skrang!! Yg pelik lg…ada bau wangi pada kulit telur tu slpas direbus… haayoo..!!

PERHATIAN KPDA WARGA POKOK SENA,, ALOR STAR KEDAH,, BRHATI2 SEMASA MEMBELI BARANG… YELAHH SKRANG KAN BANYAK BARANG FAKE DAN BRBAHAYA… my mom beli telur tu dkt psar mini yg brdekatan…

Just for share. .
Sharing is Caring:)




Assalamualaikum.. sambungan dpd telur ayam tiruan y sy post hari tu… Nampaknye ramai y inbox sy tanye telur tu beli kat pasar mini mana.. Nie telur ayam kedua hasil survey,, sy beli di kedai runcit besar y sy selalu beli di pekan pokok sena… So far,, kedai nie je yg terjamin.. Maaf bukan nak tukar mentality org melayu suruh beli dkat kedai cina… Taapi hakikatnye tuu lah,, melayu bnyk beli di kedai cinaa.. 

Yelah mcamana melayu nak membangun kalo melayu sendiri tk tolong melayu… Satu lagi,, telur tiruan nie dijual dgn hrga y murah apart from telurnye y lbh besar.. Baru teringat,, hari tu penah my sis beli telur bersize agak besar laa.. dlm gred A mcm tu di kedai yg sama… Harga dia sangatt2 la murah dlm rm9 something.. sedangkn ikut hrga biasa gred B lah kan hrga tuu… i dah rasa pelik kat situ sampi lah kejadian ke2 my mom beli pulak.. 

Kpda para peniaga,, jgnla tahu pkir nak untung jer sampi tk siasat hrga telur y diambil dr pemborong tu trlalu murah… Mungkin blh jadi begitu,, kalo tk mana kan blh peruncit letak hrga semurah tu pada cust.. Ye tak?? Kononnye nak attract cust pegi kedai dia lah kann.. Ok,, message kat sini justt.. nak kita sume brhati2 smasa mmbeli brg… Tk kira kat kedai mane pun blh jadi.. Kann..?? Sebab sy prcaya telur palsu nie dah masuk pasaran malaysia… Kalo yg dah penah kene mende yg sama tu tahula kan mcmana rasanye.. Maraa,, geremm,, takut2 nak beli brg sume adaa… Perlu diingatkn "telur tiruan" nie brbahaya…Sebab

KULIT TELUR trsebut diperbuat dpd; Lilin Parafin,, Serbuk Gypsum,, dn Kalsium Karbonat

TELUR PUTIH dan KUNING;
Bahan2 dr Natrium Alginat,, Alum,, Gelatin,, Asid Benzoik,, Kalsium Klorida,, Air serta bhn pewarna makanan

Semua bhn2 nie brbahaya sebab blh MENJEJASKAN KESIHATAN,, MENGGANGGU METABOLISME,, OTAK,, SEL SARAF dan MENJEJASKAN FUNGSI HATI

0 baca dan rajin ulas :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Baca...Terhangat Di Blog Chegu Zubir