SweetMuslimah.com

Mereka Yang Sudi Membaca

Cerita Artis

Home » , , , , , , » Fakta Tentang Pemimpin Agung, Sultan Al-Fateh Diseleweng Dalam Filem Dracula -Untold

Fakta Tentang Pemimpin Agung, Sultan Al-Fateh Diseleweng Dalam Filem Dracula -Untold

Sudah lama saya tidak menonton filem, tetapi saya tertarik apabila adik berkongsi status ini di FB wall beliau.
Status ini ditulis oleh seorang pengguna FB (yang meminta untuk tidak dikreditkan) berkenaan cerita Dracula Untold.
Sultan Al Fateh, seorang pemimpin agung dalam sejarah Islam juga diputar belitkan melalui propaganda halus Hollywood.
Melihat cerita Dracula Untold memang benar mencabar

begitu dashyat putar belit Hollywood dalam mengggelapkan Sultan Al Fateh dalam filem ini
sekarang mudah sahaja nak mengubah sejarah
buat saja movies, masukkan elemen love sikit supaya penonton mudah cair
( kalau buat buku orang tak baca, kalau buat movies, genre action pula, confirm marketing dan audiensnya lebih meluas)
tunjukkan sisi Vlad the Impaler yang sangat baik sampai sanggup korbankan diri kerana rakyatnya
manakala Turki Uthmaniyah dimainkan sebagai kerajaan yang sangat kejam dan gila kuasa
yang hairannya
mereka tidak pula menunjukkan bagaimana Vlad The Impaler membunuh delegasi Turki dengan mengetuk paku ke dalam kepalanya
(dulu delegasi ialah orang tidak boleh dibunuh walaupun dalam perang sekalipun, kalau bunuh, itulah jenayah paling terbesar waktu ketika dahulu)
mereka tidak tunjukkan penyembilan beramai ramai umat islam seramai 300,000 ribu orang di Wallachia oleh Vlad
mereka tak tunjukkan pula payudara wanita dipotong dan penderaan seksual terhadap muslimah muslimah Islam oleh Vlad
mereka tidak pula menunjukkan orang miskin direbus hidup oleh Vlad
mereka tak pula tunjukan yang Vlad pernah meracun sungai Danube
tetapi dalam filem
nah
sekarang
Sultan Muhammad Al Fatih, sultan yang terbaik menurut sabda Nabi
pembuka Kota Constantiinople
Di mana strategi beliau merupakan strategi perang paling terbaik di dunia oleh pakar strategi zaman ini
Penawanan pula dibuat secara aman, tidak ada pembunuhan beramai ramai seperti apa yang dibuat oleh Rom, Parsi, dan Monggol apabila mereka menawan sebuah kota
(Tapi seperti biasa, kebanyakan dokumentari dan buku sejarah Bharat kata tentera alFateh telah membakar, membunuh,menyembelih dan merogol rakyat jelata selama 3 hari 3 malam)
Malah Sultan Mehmet II( Al Fateh) juga digelar sebaik baik raja menurut hadis nabi
tapi kini sudah dianggap dunia sebagai
seorang pembuli, berlagak, dan gila kuasa dek kerana filem ini!
Jannisari, kumpulan tentera komando elit pada Turki Uthmaniyah juga tidak terlepas dari fitnah ini
Iya
,
sememangnya sejarah merakamkan Turki Uthmaniyah mengambil anak anak Kristian sebagai ahli
Ya,
dalam satu sudut nampak seperti oppress
tetapi tujuan Sultan mengambil anak anak Kristian, ialah golongan ini tidak ada kepentingan pollitik ataupun mana mana hubungan dalam pimpinan negara
ini memastikan tidak berlaku “coup-de-etat” di kalangan tentera Janissari terhadap kerajaan
Malah pengambilan bukannya sekejam digambarkan dalam filem ini
direkodkan ibu bapa Kristian merebut merebut menghantar anak mereka ke Jannisari kerana mereka akan mendapat paling terbaik oleh negara
Mereka akan belajar secara percuma, disekolah percuma, makanan diberi percuma
siap ada ibu bapa yang menyamar jadi Kristian lagi semata mata ingin menghantar anak mereka untuk menyertai Jannisari!!
mana tidaknya
semua percuma
Kata sejarawan Georgiades Arnakis
“Polisi Turki Utmaniyah antara paling baik kepada golongan Kristian berbanding kerajaan sebelumnya seperti Byzatine dan Roman”
Satu lagi
Lakonan Dominic sebagai Sultan Mehmet agak tidak sesuai
( nama pun cerita kait sejarah kan, mestilah buat betul betul ikut karakter,orang dalam bidang lakonan mesti lagi sangat tekankan benda ini)
Kalau kita ihat lukisan Gentile Bellini yang melukis muka Mehmet Al Fateh
ia lebih segak dan hensem kot
sebab sultan sultan di Turki Utmaniyah waktu itu sangat dijaga rutin hidupnya dan pemakanannya oleh pakar pakar nutrisi sentiasa supaya tampak segak dan tampan
mereka tinggi
badan sasa
tidak gemuk
bila musuh melihat sahaja sudah kagum dan gerun
iya dalam durasi 92 minit sememangnya waktu yang sangat singkat untuk menceritakan sebuah tamadun yang bertahan lebih 600 tahun lamanya
saya akui
Saya juga tidak memaksumkan kerajaan Turki Uthmaniyah dan membuat kesimpulan bahawa tamadun ini tidak mempunyai sisi sisi gelap yang boleh diambil iktibar
banyak juga
tetapi
menghitamkan zaman kerajaan Turki Uthmaniyah pada era kegemilangannya
dan memutihkan Vlad The Impaler yang sangat kejam dan seorang pembunuh
adalah tindakan kurang adil bukan sahaja sebagai sejarawan
tetapi dari segi manusiawi!
*
apapun
kelemahan kita orang islam juga ada
filem Malaysia masih di tahap memalukan
Dari Mamak Cupcake, Rindu Awok 101%,movies races races. mat rempit jadi contoh, hantu terlompat, hantu puyong, tak habis filem tahyul yang tidak membina penonton
lihat saja mereka
membuat movies ini bukannya ilmu sejarah datang dengan tiba tiba
semuanya dengan kajian dan bacaan
moga sinar kebangkitan filem filem Melayu dapat dipelopori seperti MrTheAllShared dan Hamasah Syabab yang akan memenuhi vakum kekosongan filem filem berkualiti dari tempatan mahupun dari dunia islam
tiba masanya kita pula menyebarkan propanganda melalui filem!
maksud saya bukan lagi filem filem cinta islamik
tetapi filem sejarah islam kita!
————————————–
TAMBAHAN
alaaa, come on la wey, movies je kot
yang overeacting sangat ni kenapa?
movies untuk entertaiment je la
yes, it just a movies.
cuba bayangkan perkara sama kepada kita. contohnya. ada orang hasilkan movies tentang kisah kita, semua hampir sama, dari tempat lakonan guna rumah kita, nama guna nama sebenar, mak ayah kita guna nama yang sebenar juga. tetapi, filem ni habis semua totally menghina kita, family kita, imej kita….
kata kita gila, kejam, pencuri, perogol
tuan masih anggap itu hiburan lagi ka?
disiplin menceritakan sejarah perlu dijaga
tidak kira ianya sekadar fisyen, tetapi apabila dimasukkan karakter yang diambil dari sejarah
Ketulusan dalam menyampaikannya perlu berhati hati
anda mungkin rasa ini hiburan, pergi baca comment di youtube oleh non muslim di europe di dracula untold review
baca apa mereka kata tentang turki uthmaniyah sekarang
“oppressor, kejam, melampau,barbaric
lepas tu siap sokong lagi Vlad sebagai hero”
lihat satu dua movies tentang sejarah Turki
terus comment seperti expert dalam sejarah ketamadunan Turki
sudah ramai yang dah percaya dek kekurangan ilmu tentang sejarah sebenar dari cerita ini
sekarang
hiburan lagi kah?
*
sensitiviti kepada sejarah hanya pada mereka yang tahu kepentingannya
——————————————————-

0 baca dan rajin ulas :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Baca...Terhangat Di Blog Chegu Zubir