SweetMuslimah.com

Mereka Yang Sudi Membaca

Home » , , , , , » Google bertemu adiknya yang berasal dari China

Google bertemu adiknya yang berasal dari China
Bila si Google ade adik yang asal dari negara China...
Goojje.com adalah search engine buatan China yang akan menjadi saingan Google.com di China. Yang menariknya goojje.com mempunyai logo yang mirip dan hampir sama dengan Google.com. Dengan adanya goojje semakin bertambah kuatlah reputasi China sebagai ‘jaguh’ membuat barang tiruan. Goojje.com lahir pada 14 Januari 2010.
Suku kata ‘jje’ dalam Goojje berbunyi dalam bahasa China untuk kakak perempuan. Sedang ‘gle’ dalam Google sendiri berbunyi dalam bahasa China untuk abang. Laman goojje.cn ini dicreate oleh mahasiswi di Guangdong.
Perselisihan negara China dan Google bermula pada Januari lalu setelah Google.com mengancam menghenti google.cn di China iaitu berkaitan sekatan atau penapisan ketat kerajaan China dan serangan cyber yang dialaminya di negara tersebut Januari lalu. Google pula mendakwa sekumpulan hacker yang direstui kerajaan China telah menggodam data website google di China.
Selain google, laman video terkenal youtube juga ditiru. Sama seperti laman aslinya yang sudah dihalang China, Youtubecn.com juga menyediakan berbagai macam video bagi para pengaksesnya. YouTube yang asli dihalang di China selepas pelbagai video rusuhan Tibet muncul di sana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Baca...Terhangat Di Blog Chegu Zubir