SweetMuslimah.com

Mereka Yang Sudi Membaca

Home » , , , , , , , , » Kuda pun ada hospital...cam manusia jugak..

Kuda pun ada hospital...cam manusia jugak..

Kuda pun masuk hospital jugak bila sakit dan untuk pengetahuan ada hospital khas untuk kuda yang dinamakan sebagai


Hospital Equine Newmarket, di mana prosedur itu perkara biasa,pemilik hospital dan doktor kanan, Ian Wright, kerap melakukan setengah dozen operasi setiap hari. Ia merupakan hospital terbesar dan paling canggih untuk kuda di Eropah.Sebagai permulaan, kuda perlu bersedia untuk panggung: ubat pelali, ubat bius dan gas.

"Kami mendapat pelbagai bentuk dan saiz," kata Jody Daglish, yang 23 tahun baru-baru ini lulus sebagai doktor haiwan dari Universiti Bristol dan kini bekerja sebagai magang. Dressage kuda, kuda acara, kuda lasak: wakil semua kuda sukan yang berbeza memberi laluan mereka di sini serta, kadang-kadang, seekor kuda yang disimpan sebagai haiwan kesayangan. Kawasan perlindungan tidak terhad kepada East Anglia, ataupun Britain: pemilik, dalam dunia yang bertambah mudah alih kuda,.Kadang-kadang Encik Wright dan pasukannya telah diterbangkan untuk beroperasi di luar negara.

"Hospital Manusia biasanya dibina dalam bentuk blok yang satu yang semakin meningkat melalui beberapa tingkat," kata Encik Wright. "Itu cara yang paling murah untuk membina. Tidak hairanlah mereka mendapat MRSA.


Hospital ini mempunyai sejarah yang panjang, telah ditubuhkan selepas Perang Dunia Pertama. Tetapi sains veterinar itu Setelah itu keabadian dari rawatan yang terdapat hari ini. Malah kepada Encik Wright, teknik bukan invasif pembedahan yang beliau menggunakan setiap hari tidak tersedia apabila dia meninggalkan di Cambridge pada tahun 1979. Kini, alat diagnostik termasuk imbasan MRI dan scintigraphy, di mana isotop radioaktif digunakan untuk mengenalpasti masalah tulang yang tidak muncul pada sinar-X.

Tahun lalu, 3267 kuda dirawat di sini, 834 daripadanya dengan pembedahan. Membaiki fraktur, merawat radang tendon, membebaskan saluran pernafasan, campur tangan ginekologi, membaiki kemalangan (kuda berdiri atas paku, atau belakang dan terperangkap pada pejalan kaki seekor kuda), pembedahan laser - ciri semua, walaupun arthroscopies seperti yang saya saksikan adalah yang paling biasa operasi: lebih daripada 250 tahun lepas. 
Kejutkan Family anda dengan kereta baru...raya tahun ni...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Baca...Terhangat Di Blog Chegu Zubir