SweetMuslimah.com

Mereka Yang Sudi Membaca

Home » , , » Kekasih Ku Pontianak...Ah Sudah....

Kekasih Ku Pontianak...Ah Sudah....

http://www.kosmo.com.my/kosmo/pix/2011/0710/Kosmo/Hiburan/hi_04.1.jpgKISAH cinta antara manusia biasa dengan makhluk ghaib sudah menjadi cerita rakyat sejak berzaman lamanya. Bezanya, bagaimana cinta itu bermula dan apa pula penghujungnya.
Filem Tolong Awek Aku Pontianak (TAAP) yang merupakan karya
seratus peratus sutradara James Lee berkisar tentang seorang pemuda bijak, baik hati tetapi lurus bendul bernama Bob.
Bob lakonan Zahiril Adzim mahu memulakan hidup baharu setelah putus cinta dengan seorang gadis materialistik. Keputusan Bob untuk berpindah ke flat usang menemukannya dengan puntianak jelita, Maya (Sazzy Falak).
Budi pekerti Bob menarik minat Maya untuk berkawan dan menganggap Bob sebagai teman lelakinya. 

 :::::Klik Klik::::::

Malangnya, rahsia Maya sebagai puntianak tidak bertahan lama apabila majikan Bob, Faizal (Rashidi Ishak) mengesyaki Maya adalah puntianak. Dari situ, penonton mula tertanya-tanya mengenai kesudahan cinta Bob dan Maya.
Memilih genre komedi romantik tetapi diisi dengan kisah hantu, filem ini berdiri sebagai sebuah komedi, serta sangat jujur dan segar sehinggakan tiada kesan seram dirasai.
Kemunculan muka-muka baharu, Ameerul dan Sufian sebagai rakan baik Bob adalah satu pilihan tepat yang dilakukan oleh James Lee.
Karakter ‘poyo’ Bell, Harun Salim Bachik, Yus Waisar, Jehan serta Rashidi Ishak memberi kesan humor yang menggeletek walaupun ia sengaja dipotretkan begitu.
Selain lakonan menikus Zahiril yang sangat tidak mengecewakan, Sazzy juga memberi imej baharu kepada puntianak jelita yang selama ini milik Maya Karin.
Mahalnya filem TAAP bergantung kepada pemilihan pelakonnya serta rekaan karakter yang berjaya divisualkan dengan baik.
Namun, sedikit persoalan mungkin terdetik berhubung pertentangan antara langsuir bernama Nadia (Nurul Huda) dengan adik-adiknya, puntianak Maya dan puntianak Liyana (Liyana Jasmay).
Pada akhir cerita juga, Maya membongkar rahsia bahawa dia menjadi puntianak kerana terkena sumpahan dan bertukar menjadi manusia kerana cinta sejati Bob.
Mungkin kerana filem ini mahu dihabiskan dengan pengakhiran yang menggembirakan, maka James Lee membayarnya dengan Sini Ada Ada Hantu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Baca...Terhangat Di Blog Chegu Zubir