SweetMuslimah.com

Mereka Yang Sudi Membaca

Home » , , , , , , » MH17 : Punca Sebenar Pesawat #MH17 Terbang Di Zon Perang

MH17 : Punca Sebenar Pesawat #MH17 Terbang Di Zon Perang

Punca Malaysia Airlines MAS MH17 Terbang di “Zon Perang” Ukraine : Ya…pastinya ramai yang masih bingung dan tertanta-tanya terbayang seribu satu persoalan mengapa dan kenapa Malaysia Airlines MAS memilih untuk terus terbang zon yang diperkatakan ramai sebagai “zon perang” yang mana akhirnya pesawat Malaysia Airlines MAS MH17 telah ditembak jatuh terhempas Di Ukraine – Rusia.
Ya…semua orang sedia maklum dengan kejadian tersebut sekarang ini.

Walaubagaimanapun, Khairul Nizam Kassim dan Mohamad Sudhay mempunyai pendapat
tersendiri mengapa mereka tidak bersetuju malah mengkritik tindakan Malaysia Airlines (MAS0 yang dilihat mengambil risiko dengan melalui Wilayah yang sedang bergolak itu. Khairul Nizam Kassim dan Mohamad Sudhay merasakan andaikata Malaysia Airlines memilih laluan lain, kejadian seperti ini dapat dielakkan dan nahas seperti ini pasti tidak akan terjadi.

Punca Malaysia Airlines MAS MH17 : Pendapat Khairul Nizam Kassim, 44 Tahun?

 • “Walaupun menggunakan laluan alternatif yang lebih jauh dan MAS akan rugi dari segi kos penerbangan, tetapi ia akan menjamin keselamatan penumpang.
 • “Sekarang siapa yang mahu dipertanggungjawabkan? Tiada ada sesiapa yang mahu mengaku menembak MH17.
 • “Bukankah pencegahan lebih baik?
 • “Pada bulan April, International Civil Aviation Organisation, telah menasihatkan agar syarikat penerbangan mempertimbangkan laluan alternatif selepas mengenalpasti kemungkinan wujudnya risiko yang serius kepada keselamatan penerbangan awam antarabangsa.
 • “Apakah MAS tidak peka?
 • “Malah kalau tidak ada mana-mana pihak memberi amaran pun, sepatutnya secara ‘common sense’ boleh fikir secara logik, kenapa ambil risiko lalu di ruang udara zon perang?”
 • “Tidak kisah berapa tahun laluan itu telah digunakan. Dulu lain sekarang lain.
 • “Dulu selamat, kini sejak beberapa bulan Ukraine bergolak dengan perang saudara.
 • “Maka sudah tentu ianya tidak selamat lagi untuk terbang di ruang udara Ukraine, lebih-lebih lagi di zon perang.
 • “Alasan kononnya ada banyak lagi syarikat penerbangan lain terbang di ruang udara tersebut tidak boleh di terima kerana keselamatan kita adalah tanggungjawab kita.
 • “Kalau dah namanya zon perang, pasti akan ada kejadian tembak menembak di sana sini, letup sana letup sini; tapi kitalah yang harus berhati-hati dan jangan lalu di zon perang.”
 • “Pada hari Isnin, Eurocontrol, sebuah badan yang mengkordinasi semua trafik di ruang udara Eropah telah menghantar satu nota rasmi dikenali sebagai Notam, mengulangi amaran tersebut dan menasihatkan dengan tegas agar mengelak dari ruang udara tersebut,”

Punca Malaysia Airlines MAS MH17 : Pendapat Mohamad Sudhay, 55 Tahun

 • “Perang saudara di Ukraine ini bukan sehari dua, tapi dah berapa bulan.
 • “Terbang di atas ruang udara negara berperang ini seperti serahkan nyawa macam itu sahaja”
Bersama-sama ini juga, Berita Semasa kongsikan dengan anda butiran Whatapps yang mengandungi perbualan antara pilot Malaysia Airlines MAS bersama rakannya yang mana juruterbang sedikit sebanyak telah berkongsi maklumat yang berkaitan isu pemilihan ruang udara yang dipilih Malaysia Airlines sehingga begitu teruk MAS dihentam kiri dan kanan.

Punca Malaysia Airlines MAS MH17 Terbang di Zon Perang : Gambar Perbualan Pilot MAS VS Rakan di Whatapps

Pilot MAS ini baru sahaja selesai pulang dari negara Jerman, juga melalui ruang udara tersebut. Dan Pilot MAS ini memaklumkan yang mana ruang udara yang dilalui oleh pesawat MH17 tiada masalah. Apa alasan yang diberikannya?
 • Terlalu banyak syarikat penerbnagan seperti Singapore Airlines, Air France, Thai Airways dan banyak lagi syarikat penerbangan lain juga melalui laluan tersebut
 • Hakikatnya, berita MH17 kononnya dilarang sama sekali melalui laluan zon udara tersebut adalah tidak benar sama sekali. Berdasarkan semakan Berita Semasa, hanya Amerika Syarikat dan Korea Selatan sahaja yang tidak dibenarkan sama sekali mellaui kawasan tersebut atas faktor-faktor tertentu
 • Di bawah ini adalah contoh zon dan kawasan yang tidak dibenarkan sama sekali untuk terbang
Malaysia MAS MH17
Bagi pendapat Berita Semasa MH17 berada di ruang udara Ukraine hanyalah kebetulan di mana misil dilancarkan ke arah MH17 samada disengajakan ataupun tidak disengajakan. Walauapapun ianya adalah ketentuan Tuhan. Qada dan qadar pasti ada hikmah disebalik nahas tragedi Malaysia Airlines MAS MH17.
Di bawah ini rakaman gambar perbualan antara pilot MAS bersama rakannya di Whatapps :

sumber :beritasemasa >SINI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Baca...Terhangat Di Blog Chegu Zubir